fredag 22 juli 2011

Timbro måste vara tokiga...

Att den till Svenskt Näringsliv närstående tankesmedjan Timbro inte tillhör mina favoriter vet de flesta som läser den här bloggen. Under våren och sommaren har de kommit med flera olika utspel som fått mig att skaka på huvudet och undra om de är riktigt allvarliga.

* Sydsvenskan presenterade i början av sommaren ett reportage om hur papperslösa flyktingar utnyttjades och tvingades arbeta under slavliknande förhållanden. Detta är enligt Timbro fackets fel och allt skulle lösa sig om man minskade fackets makt och sänkte lägstalönerna. Intressant med tanke på att många av flyktingarna arbetade för så lite som 15-25 kr i timmen upp till 13-15 timmar om dagen. Hur ska vi konkurrera med det anser Timbro? Ska vi kanske jobba 16-18 timmar om dagen för en timpenning på 10 kr? Eller ska vi försöka komma åt problemen med utnyttjandet av papperslösa?

* Sedan kom utspelet om att fattiga i Sverige ska kunna spara mer, istället för att försöka lösa problemet med fattigdom. Däremot, avslöjar killarna på Alliansfritt Sverige, sparar låginkomstagare i Sverige redan
dubbelt så mycket som låginkomsttagare i USA. Faktareserach någon? När Timbros Philip Lerulf svarar på den artikeln undviker han hela tiden själva sakfrågan, nämligen den att vi reda är bättre på att spara här i Sverige jämfört med USA. men det kanske är oviktigt i Timbros ögon?

* Att Timbro som är öppna nyliberaler skulle börja flörta med högerextrema krafter är dock något som till och med överraskar på mig. Det började med att Timbros VD Markus Uvell i en debattartikel i Aftonbladet öppet propagerade för att både Alliansen och de RödGröna skulle bjuda in Sverigedemokraterna till öppna samtal. Hur man ställer sig i den frågan är ju i och för sig upp till var och en. Men med tanke på att både opposition och regering tydligt tagit avstånd från SD och deras politik skulle ett sådant förfarande riskera att slå tillbaka på de etablerade partierna, dessutom är frågan vad man skulle vinna på det rent politiskt? Nu hade kanske det utspelet kunna bortförklaras som en persons åsikt om det inte vore för en annan debattartikel på Newsmill skriven av Anderas Johansson Heinö, en statsvetare som står Timbro nära. Han vill nämligen att vi öppet ska börja tala om assimilering, ett uttryck som innebär att folk som kommer hit ska ge upp exakt allt i sin gamla kultur och detta utan kompromiss. Det är ett uttryck som normalt sett hör hemma hos extremhöger och öppet rasistiska partier/organisationer. Frågan är varför en person nära till Timbro tar upp det och dessutom gör det i Timbros namn?

* Dessutom kom Timbro tidigare i somras med att släppa rapporten "Avreglera mera", där man bland annat vill ha privata arbetsförmedlingar. Vad är det med Timbro och privatiseringar? Är det inte bättre att istället se till att lösa dom eventuella problem som finns med nuvarande arbetsförmedling? För avregleringar i det här landet har ju inte precis lett till några större förbättringar.

En annan intressant koppling till Timbro är Stureplanscentern, främst företrädd av Magnus Andersson, Annie Johansson och Fredrick Federley, som ofta tar upp exakt samma saker som Timbro. Minus närmandet av extremhögern då. Mer om det i en annan blogg.

Inga kommentarer: