lördag 9 juli 2011

Hoppet har återvänt

Håkan Juholts tal i Almedalen blåste bort mycket av tvivlet inom arbetarrörelsen och får oss alla att känna nytt hopp. Juholt levererade ett ideologiskt laddat tal som nådde ut långt bortom partigränsen, bortsett från Expressens och DN's ledarsidor som är förlorade i sin dimma av sossehat. Han pekade ut flera områden som vi sossar måste återta för att upplevas som relevanta. Framförallt jobben och arbetsmiljön är tunga pusselbitar som vi faktiskt kan vinna bara på att vara tydliga. Det känns i luften att något är på gång. En återuppväckt socialdemokrati står mot en tröttkörd och idéfattig Allians.

Där Håkan Juholt står stadig och framåtblickande känns Fredrik Reinfeldt trött och bitter, Anders Borg för upptagen av myten om sig själv, Jan Björklund verkar mest förbannad för att vi inte för fler krig, Maud Olofsson gråter krokodiltårar och Göran Hägglund är mest nervös och intetsägande. Kort sagt vi är på gång och ni har långt ifrån sett slutet på vårt återtåg. Socialdemokraterna är Sveriges största parti, vi har flest medlemmar och störst väljarstöd, trots att det varit nere på rekordlåga nivåer och vänt.

Men mycket finns kvar att göra, vi kan långt ifrån sätta oss ner med armarna i kors. Tvärtom måste vi fortsätta med upprepningar, konkretiseringarna och en offensiv och proaktiv politik. Men vi är på rätt väg och det kan ingen ta ifrån oss.

Inga kommentarer: