måndag 3 januari 2011

Stefan Hannas bravader

Ingen har väl missat Uppsalapolitikern Stefan Hannas (c) framfart på nätet. Från sin semester i Thailand har Hanna lyckats skapa rubriker i såväl lokalpressen som i rikspressen. Hanna tyckte först att överviktiga skulle betala mer i skatt än normalviktiga, exakt hur det skulle gå till kunde han dock inte förklara. Hans nästa förslag var att "bidragsfuskare" skulle kläs i hyenadräkter och stå i skam vid köpcentrum. Detta efter att de först fått avtjäna fängelsestraff samt betala tillbaka de bidrag de "fuskat" till sig. Det gick så långt att många trodde hans blogg var kapad, något han själv förnekar när han varit i kontakt med partiets företrädare i Uppsala.

Tittar man på Hannas två senaste kontroverser är det lätt att bryta ner dom. Att kollektivt beskatta en grupp människor är, bortsett från att det är rent moraliskt föraktligt, praktiskt omöjligt. Hur ska du hålla koll på vem som väger för mycket, skatt på BMI skulle ju lika väl drabba extremt vältränade som får en hög BMI p.g.a sin muskelmassa. Dessutom kan det ju hända att man tappar extremt mycket i vikt väldigt snabbt, hur räknar man ut skatten då? Eller för man skatteåterbäring? Nej, det förslag slänger vi i papperskorgen. Vill man komma åt övervikten i landet bör man kanske börja i skolan mer fler och roligare gymnastiktimmar.

Hans andra förslag faller även det på rent moraliska grunder, skampålen är avskaffad i Sverige. Dessutom är det i strid med grundlagen att dubbelbestraffa någon, har du avtjänat ditt straff är du fri i statens ögon. Att lägga på ytterligare ett straff är inte möjligt i dagens Sverige.

Men med en sådan motståndare borde Uppsalas socialdemokrater tämligen enkelt ta hem debatterna i kommunfullmäktige och det ser jag inget fel i...

Inga kommentarer: