torsdag 6 januari 2011

Facket behövs!

Det är inte bara socialdemokratin som befinner i ett turbulent tillstånd. Även fackföreningsrörelsen har det turbulent, även om det har stabiliserats det senaste året. Knappt hade Alliansen kommit till makten 2006 innan de förklarade krig mot facket. Hur ska man annars tolka deras olika beslut som på ett eller annat sätt försvagat facket. Man tog bort möjligeheten att dra av fackligt medlemskap i deklarationen, samtidigt som arbetsgivare får behålla sitt avdrag för medlemskap i arbetsgivarorganisationer. Sedan chockhöjde man A-kasseavgiften för flera fackförbund. Detta gjorde att fackföreningsrörelsen upplevde ett enormt medlemstapp. Folk som försvarar höjningarna påpekar gärna att facket tappat medlemmar under en lång tid innan höjningen. Det är sant, men tappaet ökade markant efter höjningen. Fackets styrka ligger i att så många som möjligt är meldemmar i ett förbund, minskar man medlemsantalet försvagar man  fackets makt och förhandlingsposition.
Till det kan vi lägga att arbetsmiljöverket tappat en fjärdedel av sina inspektörer för arbetsmiljö och säkerhet på arbetsplatserna under 2010. Samma år avled 55 personer på svenska arbetsplatser. Vi kommer aldrig att få veta hur många av dom som varit i livet om man behållit alla inspektörer, men min gissning är att summan dödsoffer varit lägre.

Det här är en meveten startegi och inget annat än en ren krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen av vår Moderatledda regering. För samtidigt som de försvagar våra fackliga rättigeheter stärker de motparten, arbetsgivarna vilket i sin tur försvagar den svenska modellen som gett oss både trygg tillväxt och stabil välfärd.

För hur mycket av det du fått i förmåner på din arbetsplats tror du att du skulle ha fått utan fackets hjälp? Tror du att du hade haft en bra lön, schyssta villkor och en trygg arbetsmiljö? Nu lägger säkert någon till att dom minsann aldrig varit med i facket, men ändå fått allt det där. Sant, för att arbetsgivaren inte vågot gå mot kollektivavtalen. Hade inte facket förhandlat fram bra förmåner för sina medlemmar hade inte heller de icke kollektivanslutna fått några fördelar. Det är nämligen så att det som facket har förhandlat fram under drygt 100 år kommer alla till goda.

Summan är enkel, utan facket ingen löneökningar, inga förmåner, inga försäkringar och så vidare....

Slutsatsen är enkel, facket behövs!

Inga kommentarer: